śpiące niemowlę
Śmierć łóżeczkowa – co to jest i jak zapobiegać
7 maja 2018

Jaką deskę do krojenia wybrać?

deska do krojenia

Duża dostępność różnorodnych akcesoriów kuchennych pozwala na ich idealne dopasowanie do indywidualnych potrzeb każdej osoby. Doskonałym tego przykładem mogą być dostępne dziś w sprzedaży deski do krojenia, które spotyka się w wielu oryginalnych wersjach. Oczywiście największą popularnością wciąż cieszą się klasyczne deski drewniane, ale w sprzedaży znajdziemy również ich plastikowe czy kamienne wersje.

Jeśli planujesz zakup nowej deski do krojenia, do swojego domu, poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które mogą pomóc w podjęciu najbardziej racjonalnej decyzji zakupowej.

Drewniane deski do krojenia

drewniana deska do krojeniaTo najpopularniejszy rodzaj desek występujący w niezliczonej liczbie kształtów i typów. Drewniane deski do krojenia najczęściej wykonuje się z twardych gatunków drewna, tak by nie uległy szybkiemu zniszczeniu. Takim drewnem może być akacja, dąb, jesion, grusza czy cis. Oczywiście zakup deski wykonanej z lepszego, droższego gatunku drewna, na przykład z hebanu, wiązał będzie się ze znacznie większym wysiłkiem finansowym. Akcesoria kuchenne wykonane z egzotycznego drewna są jednak zdecydowanie trwalsze i nie ma co ukrywać, dużo bardziej dekoracyjne od przedmiotów wykonanych z drewna pospolitych gatunków drzew, powszechnie występujących w naszym kraju.

Bambusowe deski do krojenia

Bambusowe akcesoria kuchenne w ostatnich latach wyraźnie zyskały na popularności, przede wszystkim z uwagi na atrakcyjny stosunek ceny do jakości wykonania. Co ciekawe, takie deski są niekiedy twardsze od desek drewnianych, a przy okazji nie przyczyniają się do tępienia noży podczas krojenia. Poza tym deski bambusowe dość szybko wysychają, jednak nie należy ich myć w zmywarkach – mogą wchłonąć wodę, co osłabi ich wewnętrzną strukturę.

Deski plastikowe

Takie deski są wyjątkowo lekkie i higieniczne, ale tylko wówczas, gdy nie są zbyt mocno pocięte. Jeśli plastikowa deska jest już mocno zużyta, w rysach po nożu mogą rozmnażać się bakterie. Takie deski, choć dość tanie, należy jednak często wymieniać na nowe, co w dłuższej perspektywie czasu może okazać się nieopłacalne. Poza tym plastikowe akcesoria kuchenne zwykle uważane są za mniej dekoracyjne i nie będą pasować do nowocześnie urządzonej kuchni.

Deski do krojenia kamienne

Takie deski nadają się nie tylko do krojenia, ale także do serwowania niektórych potraw, na przykład serów czy wędlin. Największą zaletą akcesoriów kuchennych wykonanych z naturalnego, twardego kamienia, takiego jak granit, jest ich wytrzymałość, elegancki wygląd oraz łatwość do utrzymania w nienagannej czystości. Wadą może być dość duży ciężar oraz wysoki stopień twardości, co sprzyja szybszemu tępieniu noży.

Artykuł powstał we współpracy z https://strefaform.pl

Komentarze są wyłączone.