Co można zrobić z wątróbki wieprzowej?

wełniany kardigan damski
Jak sweter, to tylko kardigan!
21 grudnia 2017
zimowy trekking w górach
Majtki a sport w zimie
2 stycznia 2018

Co można zrobić z wątróbki wieprzowej?

kanapki z wątrobianką

Podroby wieprzowe to jedno z najcenniejszych źródeł łatwo przyswajalnego białka, wielu cennych pierwiastków m.in. żelaza, wapnia, cynku, fosforu i miedzi, a także licznych witamin, w tym witamin z grupy B, witaminy K, E, A i wielu innych.

Watróbka

Jednym z najcenniejszych podrobów wieprzowych jest wątróbka, która przez licznych dietetyków uznawana jest za tzw. super żywność, czyli produkt o unikalnych właściwościach prozdrowotnych. Jeśli cierpisz na anemię, wątróbka wieprzowa będzie jednym z pierwszych produktów, jakiego jedzenie zaleci Ci lekarz. Oczywiście im mniej przetworzona wątróbka, tym lepiej. Jeśli jednak nie potrafisz przekonać się do smaku wątróbki w jej podstawowej wersji – wątróbka lekko podsmażana z cebulką, być może zasmakują Ci przetwory mięsne z wątróbki tj. pasztety, wątrobianka, kaszanka czy salceson.

Co można zrobić z wątróbki?

kanapki z wątrobiankąWątróbka smażona z cebulką – to jedno z charakterystycznych dań kuchni polskiej. Choć przygotowanie takiej wątróbki wydaje się niezwykle proste, wiele osób ma z tym spore problemy. Wątróbka nie może być przesmażona, bo wtedy stanie się łykowata i twarda. Wątróbka nie powinna być również zbyt surowa, bo jej konsystencja i smak zniechęcą do zjedzenia takiego posiłku. Jeśli jednak trafimy w punkt i zdejmiemy wątróbkę z patelni w odpowiednim momencie, wtedy jej smak powinien zachwycić każdego miłośnika oryginalnych dań mięsnych, zwłaszcza potraw na bazie podrobów wieprzowych.

Wątrobianka – to rodzaj przetworu mięsnego na bazie wątróbki wieprzowej z dodatkiem cebuli i odpowiednio dobranych przypraw. By przygotować wątrobiankę, wystarczy pokroić wątróbkę w nieduże kawałki i ją ugotować. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, do momentu aż zmięknie i się zeszkli. Wątróbkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy mocnym mikserem, dla uzyskania spójnej, jednolitej masy. Do całości dodajemy sól i inne przyprawy, przede wszystkim czarny pieprz. Tak przygotowana wątrobianka do doskonałe smarowidło do pieczywa. Jeśli przygotowaliśmy większą ilość wątrobianki, jej część możemy zamknąć w słoiku i zagotować – pasteryzowanie to najprostszy sposób na przedłużenie przydatności do spożycia wielu przetworów mięsnych.

Pasztet – do przygotowania pasztetu używamy przede wszystkim mięsa i wątróbki z dodatkiem tłuszczu wieprzowego dla poprawy konsystencji. Jeśli chcemy wyrobić jednolitą masę, potrzebne będzie nam również jajko i moczona w wodzie bułka typu kajzerka, a do smaku cebula, czosnek, pieprz i sól. Ugotowane i zmielone produkty łączymy w jednolitą masę, nakładamy do foremki i pieczemy w piekarniki do momentu, aż wierzch pasztetu lekko się zarumieni i stwardnieje.

Artykuł zainspirowany został wątrobianką dostępną w sklepie http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Przetwory-miesne_Watrobianka-180.html

Komentarze są wyłączone.